fbpx

Potlačování emocí vede k nemocem

Přesně tak to je. Pokud člověk dlouhodobě potlačuje své pocity, nevěnuje jim pozornost, odmítá je nebo od nich odvrací pozornost, vždy to vede k nabalování problémů podobného charakteru jako ty potlačené pocity. V praxi to znamená, že když jste citliví na kritiku, protože se bojíte, že vyjde najevo, že nejste dokonalí (a kdo je? :)) – pak se budete nejspíš snažit potlačovat své pocity nedostatečnosti, a tím se budete dostávat stále víc a víc do situací, kde vaše nedokonalost a nedostatečnost bude vyplouvat na povrch. Jedinou cestou je se těmto pocitům pověnovat, odžít si je a uvědomit si, jací jste a to přijmout jako základ, od kterého se můžete odrazit.

Věrnost sobě aneb jsem, jaká jsem

Po celý život se učíme porozumět sami sobě a světu, který nás obklopuje. Často si to však bohužel komplikujeme, třeba tím, že děláme to, co od nás žádají, že přehlížíme vlastní potřeby a vlastní pocity. Pak se dostáváme do slepé uličky, protože tudy naše cesta duše nevede a my se začínáme ztrácet sami v sobě. Řešením je vrátit se k sobě, věnovat pozornost svým pocitům, myšlenkám a zůstat ji věrná, ať se děje, co se děje. Pak znovu nalézáme pevnou půdu pod nohama a můžeme pokračovat v osobním růstu.

Jak můžeme uvolnit potlačené emoce?

Jednoduše – prostě je uvolníme. Ano, je to jednoduché, problém ovšem nastane, když potlačujeme příliš dlouho a už ani sami nevíme, že něco potlačujeme. V tom případě už je nutná pomoc terapeuta, který vás citlivě povede do vaší minulosti tak, abyste se mohli opětně utkat se svými démony a strachy. Pokud byste potřebovali pomoct, neváhejte mě kontaktovat, ráda se vám budu věnovat.

Ve videu zde hovořím o tom, jak je nutné, aby lidské bytosti prožívaly své pocity, emoce a stavy, příjemný poslech 🙂